Slankenyt

Når du står i supermarkedet og skal vælge noget lækkert til børnene vil du sikkert tænke en ekstra gang før du køber slik til børnene. Til gengæld vil rigtigt mange sikkert med god samvittighed vælge noget fra det store udvalg af børnesnacks, hvor indpakningen har billeder af frugt og lokker med ord som "Ikke tilsat sukker". Du skal dog virkelig passe på, for i mange tilfælde indholder børnesnacks lige så meget sukker som almindeligt slik.

Dette gælder for eksempel tørret frugt, som du finder i frugtstænger eller som rosiner. Tørret frugt er i det hele taget meget sødt og bør aldrig fungere som hverdagskost for hverken børn eller voksne, da det som regel kun er en lidt sundere erstatning for slik.

Rigtig mange mellemmåltider til børn indeholder faktisk mere sukker per liter end for eksempel sodavand. Dette gælder for eksempel drikkeyoghurten Danone Danonino, der er oppe på at indeholde 12 procent sukker. Andre som Sun Maid rosinerne og  Castus frugtstænger indeholder masser af naturligt sukker.

At et produkt indeholder naturligt sukker gør det ikke sundere end et produkt, der er tilsat raffineret sukker. Grunden til at naturligt sukker har fået et ry for at være sundere end hvidt raffineret sukker er at det indeholder flere næringsstoffer i form af vitaminer, mineraler og fibre, da disse ikke er fjernet i forbindelse med raffineringen. Selve sukkeret har præcist den samme kemiske sammensætning og naturligt sukker er derfor præcist så usundt som raffineret sukker og kroppen vil reagere på præcist samme måde over for begge typer sukker. Så sukker er usundt uanset om det er i form af honning, druesukker eller frugtsukker.

Mellemmåltiderne til børn er dog vigtige, men man bør i stedet vælge nogle sunde alternativer i form af ristede rugbrødsstænger med dip, råkost med frugt eller en frugtsalat. Frugtstænger og rosiner kan så med fordel bruges i stedet for rigtigt slik. For eksempel i stedet for weekendslik.

De fleste forbrugere er dog ikke klar over det høje indhold af sukker og bliver let vildledt af at der uden på pakkerne står for eksempel "Ikke tilsat sukker".

Dette er netop producenternes argument for at for eksempel frugtstænger er sunde, da de siger at der er præcist så meget frugtsukker i deres stænger som i et æble. Det man imidlertid skal være opmærksom på er at vandet er tørret væk og stangen er derfor meget koncentreret plus at man ikke får den mæthedsfornemmelse som vandet vil give.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at maksimalt 10 procent af det daglige energiindtag kommer fra sukker. For børn betyder det at de maksimalt må få 35 gram sukker om dagen. Dette er meget nemt at komme op, da det svarer til en lille frugtyoghurt, et stykke vingummi og et glas saftevand. Dertil skal man huske at de også får sukker igennem den almindelige kost.

Som forslag til sunde mellemmåltider til børn kan foreslås

  • En salat som består af både grøntsager og frugt
  • Hjemmelavede chips af rodfrugter
  • Rodfrugter bagt i ovnen
  • En salat bestående af frugt og bår
  • Frugt og bær sat på spyd
  • Ristede rugbrødsbjælker evt. suppleret med lidt dip
  • Grøntsagsstænger. For eksempel af gulerod, peberfrugt eller agurk. Gerne med lidt dip
  • Et neutralt surmælksprodukt, som du selv tilsætter et revet æble eller frugtmos

Nedenfor kan du se hvad nogle af de mest populære børnesnacks indeholder af sukker

 

Produktnavn Procent sukker Kommentarer
Castus frugtstang med blåbær 59% naturligt sukker Indpakningen reklamerer med at produktet indeholder fibre og der ikke er tilsat sukker. Dette får produktet til at fremstå meget sundt, og selv om det er rigtig at der er næringsstoffer i, så gør den store koncentration af frugtsukker, at det er noget af en sukkerbombe
Krydderboller 9% tilsat sukker Krydderboller giver typisk meget lille mæthedsfornemmelse, da det er hvidt brød. Desuden indeholder hver bolle sukker, der svarer til 2-3 stykker sukker
Rynkeby sød blandet saft 9% naturligt plus tilsat sukker Denne saft indeholder flere næringsstoffer end en cola, på grund af nærringsstofferne fra frugtsaften, men sukker indholdet i den opblandede saft er det samme som i en sodavand
Rasmus Klump økologiske speltkiks 12% tilsat sukker Ordet økologisk får sikkert de fleste forældre til at tænke at dette er et sundt produkt til deres børn. Reelt er det et usundt produkt og der er ikke mere næring i spelt end i hvede.
Sun Maid mini snack rosiner 71% naturligt sukker Her ender vi på et meget højt sukkerniveau. Det skyldes at rosiner er lavet af vindruer hvor alt vandet er fordampet, så derfor kommer vi rigtigt højt op hvad angår sukkerindhold.
Danone Danonino 12% tilsat sukker Dette produkt markedsføre direkte til børn, men med det høje sukkerindhold skal det betrages som slik og ikke et sundt mellemmåltid.
Ravensbergen Muesli+barer 29% tilsat sukker Sukkerindholdet i en bar svarer til 3 stykker sukker, hvilket er meget højt for børn.
Rynkeby Smoothie Strawberry 11% naturligt sukker Mange har desværre fået den opfattelse, smoothies er fyldt med vitaminer, men det er desværre forkert. Denne smoothie indeholder tilmed mere sukker end den rødesaft nævnt ovenfor.

Var ovenstående brugbart? Så del det med dine venner