Slankenyt

Antallet af overvægtige er stigende i hele verden uden at forskerne ved hvorfor.

Således er der i dag ca. 2,1 mia mennesker der enten er overvægtige eller fede, hvilket er ca. en tredjedel af jordens befolkning. Ud af disse er 671 millioner direkte fede. Det vil sige at de har et BMI på over 30.

I absolutte tal er det stadigvæk USA der har flest fede mennesker, men ser man på hvor mange procent af befolkningen der er fede, så kommer Mellemøsten, Nordafrika og Centralamerika ind på førstepladsen sammen med nogle af østaterne i Stillehavet.

Man har undersøgt udviklingen fra 1980 til 2013. Således var der i 1980 857 millioner fede eller overvægtige mennesker, mens det til i dag er vokset til 2,1 mia. mennesker. I industrilandene steg antallet mest voldsomt i 80'erne for derefter at bremse lidt op, mens den voldsomme stigning begyndte lidt senere i de andre lande.

Det er dog ikke lykkedes et eneste land at reducere procentdelen af fede eller overvægtige mennesker. Desuden forventer man at stigningen vil fortsætte mange år frem, da især middel- og underklassen i den tredje verden bliver stadig rigere.

Man har dog ikke nogle gode forklaringer på hvorfor man har denne stigning i fede og overvægtige mennesker. Det vil sige at der er masser af hypoteser og antagelser, men man mangler konkret viden.

En almindelig antagelse er for eksempel at vægøgningen primært sker i de lavere sociale lag, men tal fra USA viser at raten i stigningen er tilnærmelsesvis ens i alle sociale lag.

Man har også set på amerikanernes fysiske aktivitet og der er de på den ene side mere aktive, men samtidig tilbringer de også mere tid med inaktivitet.

En anden antagelse er at fedmeepidemien skyldes mangel på sund mad til overkommelig pris. Undersøgelser viser at amerikanerne bruger mindre på mad end tidligere, men også at sunde fødevarer er blevet billigere i forhold til befolkningens indtægt.

Kort sagt er der mange hypoteser og antagelser, men tallene peger i mange forskellige retninger, og man mangler mere information for at kunne hvilke der er rigtige og hvilke der er forkerte.

Var ovenstående brugbart? Så del det med dine venner