Slankenyt

Vi er alle blevet tudet ørerne fulde om hvor farligt det er at være overvægtig, men det viser sig i nogle tilfælde og for nogle sygdomme, kan det faktisk være en fordel at være overvægtig.

Mange undersøgelser viser at fedme øger risikoen for at udvikle hjertesygdomme som åreforsnævring, angina og hjerteinfarkt. Men når man først har udviklet sygdommene viser mange undersøgelser også at risikoen for at dø af sygdommene, er mindre for overvægtige end for normal vægtige. Dette kaldes fedmeparadokset.

Hidtil har det været svært at forklare hvorfor der har været stor variation i resultaterne, men nu er forskere ved sygehuset i Vestfold, Haukeland Universitetssygehus, Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen kommet nærmere en forklaring. Det viser sig nemlig at der er stor forskel på mænd og kvinder.

Man fulgte 4000 patienter med angina eller mistænkt hjertesygdom som man delte op efter køn og vægt. Normalvægtige med et BMI på 18,5 til 25, overvægtige med et BMI på 25-30 og fede med et BMI på over 30.

For mændene viste det sig at vægten ikke har særlig stor betydning. Bortset fra hjertesyge mænd med et BMI på over 30. Deres risiko for at få en hjerteinfarkt var 80 procent højere end for normalvægtige mænd med hjertesygdomme. Risikoen for at dø af hjertesygdommen var 60 procent højere for denne gruppe.

For kvinderne var det til gengæld omvendt. Fedme så ikke ud til at have nogen betydning, men det ser ud til at overvægtige kvinder opnår ekstra beskyttelse på grund af deres overvægt. Således have overvægtige kvinder med en hjertesygdom 50% mindre risiko for at få en hjerteinfarkt end normalvægtige kvinder med samme hjertesygdom.

Desværre ved man ikke hvorfor at risikoen er mindre for denne gruppe end for de andre grupper.

Forskerne understreger dog at det stadigvæk er en fordel at være normalvægtige, men resultatet betyder at overvægtige kvinder ikke skal frygte at deres prognose er værre end for normalvægtige kvinder.

Var ovenstående brugbart? Så del det med dine venner