Slankenyt

Der er mange som frygter at de tager på hvis de stopper med at ryge. Nye undersøgelser viser imidlertid at afhængige rygere tager mere på end hyggerygere. I et japansk studie har man fulgt 186 personer over 3 måneder, der alle forsøgte at stoppe med at ryge. Gennemsnitligt tog de 1,8 kg på i de 3 måneder undersøgelsen varede. Det skete uanset om de tog nikotintyggegummi eller medicin, som ikke indeholdt nikotin, men som stadigvæk dæmper trangen til at ryge.

Undersøgelsen viste nemlig at de som var afhængige af rygningen tog 3 gange så meget på som dem, der var festrygere. Rygning er vægtregulerende og det må formodes at desto mere afhængig du er af rygning, desto flere cigaretter vil du ryge, hvilket må betyde at din vægt også vil øges mere end hvis du har røget nogle få cigaretter om dagen. Dette skyldes at nikotin dæmper sulten og øger forbrændingen.

I undersøgelsen viser det sig dog at vægten øges uanset om man får nikotintyggegummi, eller medicin der ikke indeholder nikotin, men som dæmper rygetrangen. Dette peger således på at det ikke er mangel på nikotin i sig selv der er skyld i at vægten stiger. Resultatet betyder også at det er vigtigt at de afhængige rygere, der ønsker at stoppe også får hjælp til at undgå at tage på i vægt i forbindelse med rygestoppet, da den øget vægt kan få dem til at begynde at ryge igen for at tabe sig.

Forskerne gav halvdelen nikotinplastre og den anden halvdel rygestoppiller. Man målte både deres vægt og kolesteroltal i de 3 måneder undersøgelsen varede. Man spurgte desuden deltagerne om hvorvidt de følte sig depressive og hvor stor deres trang til nikotin var. Dette er alle faktorer der kan påvirke hvor meget man tager på.  Som nævnt ovenfor tog deltagerne kun 1,8 kg på i forbindelse med undersøgelsen hvilket er mindre end normalt, da mænd normalt tager 2,7 kg på og kvinder 3,5 kg. At deltagerne tog mindre på end normalt tilskriver forskerne at man brugte nikotinplastre og rygestoppiller.

Da nikotin øger forbrændingen, skal man passe på hvad man spiser i forbindelse med et rygestop, og man vil derfor forvente at den gruppe som tog nikotinplastre ville tage mindre på end den anden gruppe, hvilket ikke var tilfældet. Derimod var den primære faktor for vægtøgningen deres rygeafhængighed. Dette får forskerne til at foreslå at vægtøgningen skyldes at de dæmper deres afhængighed af at ryge med ekstra mad.

Endelig fastslår forskerne at det er vigtigt at støtte rygestoppet med nikotionplastre, da det betyder at man undgår at de der ønsker at stoppe med at ryge skal foretage sig hele to livsstilsændringer på en gang i form af både at skulle stoppe med at ryge og spise sundere.

Var ovenstående brugbart? Så del det med dine venner