Slankenyt

Ernæringskonsulent Martin Kreutzer siger at man ikke kan stole på de ernæringseksperter der både modtager penge fra fødevareindustrien og samtidig rådgiver om sundhed og slankekure.

Som eksempel har Coca-Cola oprettet et internationalt netværk af fedmeforskere, der kaldes Global Energy Balance Network, GEBN. For eksempel har GEBN's vicepræsident give udtryk for at man ikke kan skyde skylde for fedmeepidemien på sodavand og fastfood. Synderen er i stedet manglende motion.

Martin Kreutzer har selv haft problemstillingen inde på livet, da han arbejdede for Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet. Han har således selv udført forskning, der var betalt af fødevareindustrien og han oplevede at man nemt bevidst eller ubevidst kom til at tolke forskningsresultaterne, så de var favorable for den, der betalte forskningen.

Dette bekræftes af det internationale sundhedsmagasin Plos. Her nævner man at studier viser at forskning, der er sponsoreret af Coca-Cola, Pepsi, den amerikanske sukkerindustri eller USA's brancheorganisation for drikkevarer, fem gange oftere ikke finder en sammenhæng mellem drikkevarer sødet med sukker og vægtforøgelse, en uafhængige undersøgelser gør.

Den kendte danske fedmeforsker Arne Astrup er ikke enig og mener at man sagtens kan være uafhængig og udtale sig objektivt i fedmedebatten selv om man modtager forskningsmidler fra fødevareindustrien. Det skal dog lige nævnes at han ud over at være institutleder på Institut for Idræt og Ernæring ved Københanvs Universitet, også sider i GEBN's bestyrelse. Desuden har Arne Astrup modtaget penge fra både Coca-Cola og McDonald's

Var ovenstående brugbart? Så del det med dine venner