Slankenyt

Hvis du tror at man kun kan blive afhænigig af ting som kokain, alkohol eller cigaretter, så kan du godt tro om igen. Fødevarer som pizza, chokolade og sodavand kan også være afhængighedsskabende.

Dette viser et studie, der er udført ved University of Michigan. Her er man kommet frem til at fødevarer med et stort indhold af salt, fedt eller sukker, kan skabe en lige så stor trang hos nogle som misbrugere af alkohol eller narko.

Man har længe interesseret sig for madafhængighed og Per Brændgaard, der er ernæringsekspert og leder af Center for Bevidst sundhed møder mange, der oplever sig selv som afhængige af bestemt fødevarer.

De oplever det som en trang til at spise bestemte fødevarer og så længe de lader være vil de opleve en form for uro i kroppen. Når de giver efter for trangen, vil de føle sig mere afslappet. Dette er meget ligesom en narkoman der får sit fix.

I den amerikanske undersøgelse forsøgte man at finde ud af hvilke fødevarer som skabte denne afhængighedsfølelse og hvilke som ikke gjorde. De fødevarer der viste sig at skabe afhænighed var især stærkt forarbejdede fødevarer, der var tilsat et højt indhold af sukker, salt og fedt. Uforarbejdede fødevarer som brune ris og laks skabte ikke den samme afhængigheds følelse.

Per Brændgaard mener at der er to årsager til dette. Dels vil det som er forbudt altid virke tillokkende og lige nu er det kulhydrater, så disse bliver derfor ekstra tillokkende. Dels spiser vi det som virker og for nogle virker store mængder af kulhydrater beroligende, mens det for andre er ost eller chokolade.

Forskerene mener at man kan bekæmpe fedme ved at sætte advarelser på de fødevarer som kan være afhængighedsskabende lige som man sætter advarsler på cigaretter for at bekæmpe rygning.

 

Var ovenstående brugbart? Så del det med dine venner