Slankenyt

Hvis du tror at energidrikke er noget der bliver drikket til fester eller af folk, der arbejder sent, for lige at kunne klare et par timer ekstra, kan du godt ændre på din opfattelse af energidrikkene. Især børn og unge har skiftet havregrynene ud med energidrikke til morgenmad.

Spørger du ansatte hos 7-eleven, DSB kiosker eller Netto-butikker kan de alle fortælle den samme historie. En større gruppen børn og teenagere skifter ostemaderne eller havregrynene ud med energidrikke. Dette bakkes op af en EU-undersøgelse fra 2013, som viser at hver ottende barn nu drikker energidrikke hver dag. I Danmark er salget af energidrikke således fordoblet fra 4,07 millioner liter i 2010 til 8,45 millioner liter i 2012.

Forskere fra DTU advarer imod denne tendens, da energidrikke langt fra er sund morgenmad. Blandt andet er der risiko for ubehag, midlertidige adfærdsændringer og øget ængstelighed og nervøsitet ud over skadesvirkning som kan blive decideret farlige. Heller ikke ernæringseksperter er begjestret for tendensen. Man ved at folk, der ikke spiser morgenmad, har en større risiko for at udvikle fedme og dermed har en større risiko for at udvikle diabetes. Desuden er drikkene meget søde og et stort indtag af sukker feder. Det vil sige at tendensen kan føre til at flere bliver overvægtige og udvikler fedme.

Også giftlinierne oplever at modtage opkald fra unge der har drukket for meget energidrik. De føler sig ofte skidt tilpas og har hjertebanken.

I tabellen nedenfor kan du se hvor meget sukker og koffein de mest solgte energidrikke indeholder. De angivne mængder er per 250 ml (1/4 liter) energidrik.

Navn Sukker Koffein
Burn Intense Energy 17 sukkerknalder 80 milligram koffein
X Ray Energy Drink 15 sukkerknalder 37,5 milligram koffein
Hustler Energizer 15 sukkerknalder 37,5 milligram koffein
Red Bull 14 sukkerknalder 80 milligram koffein
Burn Day 14 sukkerknalder 80 milligram koffein
Cult Energy Activator 13,5 sukkerknalder 37,5 milligram koffein

En Coca-Cola indeholder 13 sukkerknalder, så stort set alle energidrikke indeholder mere sukker end en Cola.

Var ovenstående brugbart? Så del det med dine venner