Slankenyt

Stevia er et meget kraftigt sødemiddel hvor man kun skal benytte små mængder for at søde mad og drikke. Eksempelvis behøver du bare at stikke en tandstikker ned i en bøtte med stevia og derefter ned i en kop kaffe eller te for at søde den. Dette svarer til at du kom tre stykker sukker ned i kaffen eller teen. Stevia er rent faktisk 450 gange sødere end sukker, hvilket er mere end de fleste kunstige sødemidler.

Fordelen ved at bruge stevia i forhold til sukker, er at stevia er helt kaloriefri, men ud over det påvirker stevia næsten ikke blodsukkeret, mens almindelig sukker får blodsukkeret til at stige, hvilket betyder at hvis stevia bliver almindeligt brugt i fødevareindustrien, kan få særdeles positiv indflydelse på folkesundheden og hjælpe med at bekæmpe nogle af de velfærdssygdomme som man kæmper med i dag.

Stevia er et udtræk fra planten Stevia Rebaudiana der er pulveriseret. Stevia Rebaudiana vokser i Sydamerika, hvor man har anvendt planten i over 1.000 år, men er først nu ved at bliver kendt for alvor i den vestlige verden. Sødestooffet hedder steviol glycosid og har fået E-nummer 960.

Det ser ud som om at industrien er ved at tage stevia til sig. Stevia er smagsmæssigt en lille smule mere kompliceret at arbejde med end sukker, men på grund af dets kraftige sødeevne ender prisen alligevel på den halve af sukker. Blandt andet har Coca-Cola fået patent på en lang række produkter, der indeholder stevia. I EU blev stoffet godkendt i 2011 og hver måned lige siden er mængden af produkter sødet med stevia steget. Af produkter kendt på det danske marked gælder det blandt andet Fun-saftevand og Yoggi-yoghurt.

Også miljømæssigt kan der være fordele ved at benytte et narturligt sødemiddel som stevia. Der vil altid komme rester fra sødemidlerne ud med spildevandet. Dette vil medføre at vandet bliver mere sødt. I en svensk undersøgelse hvor man studerede krebs betød det at de blev mere sultne og ledte efter mere føde når der var sødemiddel i vandet. Et naturligt sødemiddel som stevia har ikke disse bivirkninger på naturen.

Var ovenstående brugbart? Så del det med dine venner