Slankenyt

Denne kur er også kendt som palæo og er blevet ekstrem populær på det sidste. Dog er også nogle som er kritiske overfor kuren og dens koncept om at spise som en hulemand.

Stenalderkost går kort og godt ud på at spise som vores forfædre i stenalderen. Det vil sige at man skal spise økologisk kød, fisk, æg, fedt og grøntsager, mens man undgår alle forarbejdede fødevarer som raffineret sukker, kornprodukter og bælgplanter. Når det gælder mejeriprodukter holdes disse på et minimum og man bruger kun de mest fedtholdige.

Energien kommer derfor primært fra fedtstoffer og proteiner, da man undgår de produkter som har et højt indhold af kulhydrater som for eksempel kornprodukter, mens man hovedsagligt spiser grøntsager, kød, fisk og æg.

Stenalderkosten indeholder masser af vitaminer og mineraler, da man prioriterer principper som økologi, kvalitet og uforarbejdethed. Desuden vil fedt og proteiner mætte mere end kost med mange kulhydrater. Mange der følger stenalderkost principperne oplever vægttab, mindre inflammation, lavere blodtryk, mere energi og i det hele taget et bedre velbefindende.

Desværre er det meget dyrt at leve efter stenalderkost principperne. Økologisk kød fra køer der har gået på græs er dyrt, ligesom fiskene skal have været vildtlevende.

Et andet kritikpunkt er at kuren udelukker fødevarer som rent faktisk er sunde for os. Det gælder produkter som bønner, quinoa, linser og fuldkorn, der indeholder sunde fibre og hjælper med fordøjelsen. Derfor vælger mange i dag en mere moderat udgave af kuren.

Stenalderkuren er ideel for folk, der er glade for kød, grøntsager, fisk, fedt og økologi, og som samtidigt kan undvære ting som brød, pasta og søde sager.

 

Var ovenstående brugbart? Så del det med dine venner